Kate i Valinge

Kate Winslet har varit med i Who Do You Think You Are? på BBC och visade sig ha halländska rötter. En vacker majdag cyklade hon omkring i Valinge. Fast den engelske speakern säger ”the village of Varberg”.

Kate Winslets morfars farfars farfar var Anders Jonsson, stalldräng på Sperlingsholms gods utanför Halmstad, fängslad på Halmstad slott och dömd till piskrapp för att under nödåret 1831 ha stulit potatis och en bikupa. Gift med Anna Christina Eriksdotter.

Att han piskades gjorde Kate mäkta upprörd!

Den brittiska pressen, som sällan är nådig, har flitigt recenserat programmet de senaste dagarna och gjort sig aningen lustiga över vad tv-publiken uppfattat som Kate Winslets överspel, att hon är en verklig drama queen i mötet med sitt fattiga ursprung som rör henne till tårar

Äsch. Hon har väl bara nära till sina känslor, som det heter. Vad skulle hon annars vara skådis för?

Kate Winslets morfars farfars far var Johan Christian Andersson, båtsman i flottan, som var bosatt i ett torp i Enslöv mellan Halmstad och Oskarström.

Han bytte senare yrke till skräddare vilket också hans son Alfred blev. Det var Alfred som utvandrade från Harplinge till London ca 1880 och tur var väl det. Kate har alltså inte rötterna i Varberg utan i Halmstad. Varför besökte hon då Valinge?

Jo, för båtsmanstorpets skull, det som kallas Hallmans efter de familjer som bodde där under 1800-talet. Sådana bevarade torp är sällsynta i Halland, men här kunde Kate Winslet få en välbevarad aning om vilka bostadsförhållanden som rådde för hennes morfars farfars far.

Oh my goodness me, säger Kate när hon kliver in i stugan. 😄

En nåd att stilla bedja om

Att nästa eventuella hund inte älskar äpplen lika mycket som Vanna. Nu är den fruktansvärda tid när hon kan gå rakt ut i gatan för att där ligger ett äpple och stannar utanför varenda villaträdgård som har öppen ingång. Äpplena är överallt. Idag var hon lös och jag pratade i telefon, en mycket olämplig kombination, jag vet. Vart tog hon vägen? sa jag till Micke. Hittade hon ett äpple, sa han. Helt plötsligt var hon bara borta. Jag tittade åt alla håll. (Ibland gör hon skäl för sitt stamtavlenamn.) Kände mig extra korkad eftersom det gick ett par bakom mig. Denna lilla tragedi utspelades inför öppen ridå. Men inget ont som inte har något gott med sig; mannen pekade stumt in bland buskarna och jag följde fingret – där var hon. Mitt i äppelhögen. 🍎🍏🍎

”She had done a lot of bad things, even once tried suicide…”

Man kan också hävda att den som aldrig försökt ta livet av sig inte har levt. Liksom man kan hävda att den som aldrig haft mjölbaggar i sitt skafferi inte heller har levt. Anyway, Baez sjunger Dylan (Lily, Rosemary and the Jack of Hearts från Blood on the Tracks 1975)

(V)ANNA I PILANE

Sommarens bästa utflykt…

Detta bildspel kräver JavaScript.

…gick till Pilane på Tjörn.

WHAT HOLDS ME BACK CARRIES ME FURTHER, KLARA KRISTALOVA, TJECKIEN (2017)
BIRD GIRL, KLARA KRISTALOVA (2019)
THE VULTURE, JOHAN CRETEN, BELGIEN (2017)

Anna fick stanna

Jag älskade de förtvivlade flickorna. Vem var inte förtvivlad som flicka liksom. (Silent Howlers, Laura Ford, Storbritannien, 2016)

Men mest älskade jag naturen. Bohuslän kan aldrig vara vackrare än när ljungen blommar.

Hundinslaget då? Bland skulpturerna var det tre pudlar (Laura Ford igen) som väckte vår förtjusning. De såg ut som permanentade hovdamer.

*klättring sker på egen risk*